21 | 09 | 2017

Maria Semotiuk dostała nagrodę za najlepszą drugoplanową rolę żeńską w filmie "Letnie przesilenie" na 40. Festiwalu Filmowym w Gdyni

Fragment plakatu FFG 2015Maria Semotiuk otrzymała nagrodę za najlepszą drugoplanową rolę żeńską w filmie "Letnie przesilenie" na 40. Festiwalu Filmowym w Gdyni (Festiwal Polskich Filmów Fabularnych). Młoda aktorka (rocznik 1985) zagrała w filmie Michała Rogalskiego rolę Buni. Nagrodę w imieniu laureatki odebrał jej ojciec - Bogusław Semotiuk - Jeśli ktoś nie widział najszczęśliwszego ojca na świecie to oto proszę - to jestem ja - powiedział. Wyjaśnił, że Maria nie mogła osobiście odebrać nagrody ze względu na swoje zobowiązania zawodowe. I dodał, że córka chciała podziękować wszystkim tym, który jej uwierzyli i wspomagali w jej drodze - wszystkim pedagogom, wszystkim producentom (w tym producentom i twórcom "Letniego przesilenia") oraz reżyserom, w tym Agnieszce Holland i Andrzejowi Wajdzie, z którymi wcześniej współpracowała.

Semotiuk wcześniej zdobyła w 2013 roku Nagrodę aktorską na Festiwalu Młodego Kina "Piękni Dwudziestoletni" za swoją rolę w filmie fabularnym "Notoryczni debiutanci" (2013). Film był etiudą szkolną i zarazem dyplomem magisterskim reżyserskim Justyny Nowak.

Filmografia Marii Semotiuk:

"Letnie przesilenie", reż. Michał Rogalski (2015) - film fabularny
"Instynkt" (2011) - serial fabularny
"Listy do M" (2011) - film fabularny
"Notoryczni debiutanci" (2011) - etiuda szkolna
"W ciemności", reż. Agnieszka Holland (2011) - film fabularny
"Na dobre i na złe" (2010) - serial fabularny
"Faceci do wzięcia" (2008) - serial fabularny
"Będziesz moja" (2006) - serial fabularny
"Pierwsza miłość" (2003-2015) - serial fabularny
"Na Wspólnej" (2003-2015) - serial fabularny
"Klan" (1997-2015) - serial fabularny

Galeria zdjęć z planu filmu "Letnie przesilenie", fot. Robert Pałka
  • Agnieszka Krukówna [Letnie przesilenie]
  • Bartłomiej Topa i Agnieszka Krukówna [Letnie przesilenie]
  • Filip Piotrowicz [Letnie przesilenie]
  • Gerdy Zint [Letnie przesilenie]
  • Jonas Nay [Letnie przesilenie]
  • Urszuka Bogucka [Letnie przesilenie]
Galeria zdjęć z planu filmu "Letnie przesilenie", fot. Michael Ackerman
  • Letnie-przesilenie-fot-Ackerman-001
  • Letnie-przesilenie-fot-Ackerman-002
  • Letnie-przesilenie-fot-Ackerman-003
  • Letnie-przesilenie-fot-Ackerman-004
  • Letnie-przesilenie-fot-Ackerman-005
  • Letnie-przesilenie-fot-Ackerman-006
Galeria zdjęć z planu filmu "Letnie przesilenie", fot. PIF
  • Pierwszy dzień z planu filmu [Letnie przesilenie]
  • Pierwszy dzień z planu filmu [Letnie przesilenie]
  • Pierwszy dzień z planu filmu [Letnie przesilenie]
  • Pierwszy dzień z planu filmu [Letnie przesilenie]
  • Pierwszy dzień z planu filmu [Letnie przesilenie]
  • Pierwszy dzień z planu filmu [Letnie przesilenie]
  • Pierwszy dzień z planu filmu [Letnie przesilenie]
Dodatkowe materiały o filmie "Letnie przesilenie"
Przeczytaj teksty o filmie "Letnie przesilenie"
Zobacz wideo o filmie "Letnie przesilenie"