25 | 09 | 2017
Letnie przesilenie

Letnie przesilenieŚwiatowa premiera filmu fabularnego "Letnie przesilenie" w reżyserii Michała Rogalskiego odbyła się na 39. World Film Festival w Montrealu (Kanada). Koprodukcja polsko-niemiecka powstała dzięki współpracy firm: Prasa i Film i Sunday Filmproduktion GmbH. Koproducentami są TVP S.A., WFDiF, Odra-Film, Studio Produkcyjne Orka, Mafilm, rbb – Rundfunk Berlin-Brandenburg oraz Synchron- und Tonstudio Leipzig. Za zdjęcia odpowiadał uznany operator filmowy Jerzy Zieliński.

Dowiedz się więcej »

Sługi boże

Sługi boże„Kto upilnuje samych strażników?” to motto „Sług bożych” - mrocznej opowieści kryminalnej w reżyserii Mariusza Gawrysia, w której przenikają się wątki różnego rodzaju służb rządowych, prowadzące do wyjaśnienia zagadkowych śmierci młodych kobiet. Wyprodukowane przez Prasę i Film „Sługi boże” to pierwsza w historii polskiej kinematografii rodzima produkcja, której premiera odbędzie się jednocześnie w Polsce oraz w szerokiej dystrybucji w Wielkiej Brytanii i Irlandii.

Dowiedz się więcej »

Weekendowy Magazyn Filmowy

WMFW "Weekendowym Magazynie Filmowym" poznacie kulisy tworzenia filmów, tajniki zawodów filmowych, sylwetki twórców kinematografii. Dzięki magazynowi, którego gospodarzami od 9. - jesiennego - sezonu 2015 r. są publicystka popkulturowa Kaja Klimek i krytyk filmowy Piotr Czerkawski, znajdziecie swoje miejsce w kinie, a kino zajmie właściwe miejsce w waszym życiu. Programy emitowane są na antenie Programu 1 TVP w soboty późnym wieczorem.

Dowiedz się więcej »

Maria Semotiuk dostała nagrodę za najlepszą drugoplanową rolę żeńską w filmie "Letnie przesilenie" na 40. Festiwalu Filmowym w Gdyni

Fragment plakatu FFG 2015Maria Semotiuk otrzymała nagrodę za najlepszą drugoplanową rolę żeńską w filmie "Letnie przesilenie" na 40. Festiwalu Filmowym w Gdyni (Festiwal Polskich Filmów Fabularnych). Młoda aktorka (rocznik 1985) zagrała w filmie Michała Rogalskiego rolę Buni. Nagrodę w imieniu laureatki odebrał jej ojciec - Bogusław Semotiuk - Jeśli ktoś nie widział najszczęśliwszego ojca na świecie to oto proszę - to jestem ja - powiedział. Wyjaśnił, że Maria nie mogła osobiście odebrać nagrody ze względu na swoje zobowiązania zawodowe. I dodał, że córka chciała podziękować wszystkim tym, który jej uwierzyli i wspomagali w jej drodze - wszystkim pedagogom, wszystkim producentom (w tym producentom i twórcom "Letniego przesilenia") oraz reżyserom, w tym Agnieszce Holland i Andrzejowi Wajdzie, z którymi wcześniej współpracowała.

Semotiuk wcześniej zdobyła w 2013 roku Nagrodę aktorską na Festiwalu Młodego Kina "Piękni Dwudziestoletni" za swoją rolę w filmie fabularnym "Notoryczni debiutanci" (2013). Film był etiudą szkolną i zarazem dyplomem magisterskim reżyserskim Justyny Nowak.

Filmografia Marii Semotiuk:

"Letnie przesilenie", reż. Michał Rogalski (2015) - film fabularny
"Instynkt" (2011) - serial fabularny
"Listy do M" (2011) - film fabularny
"Notoryczni debiutanci" (2011) - etiuda szkolna
"W ciemności", reż. Agnieszka Holland (2011) - film fabularny
"Na dobre i na złe" (2010) - serial fabularny
"Faceci do wzięcia" (2008) - serial fabularny
"Będziesz moja" (2006) - serial fabularny
"Pierwsza miłość" (2003-2015) - serial fabularny
"Na Wspólnej" (2003-2015) - serial fabularny
"Klan" (1997-2015) - serial fabularny